zondag 15 mei 2016

Zorgt ICER voor de nieuwe industriële revolutie?Hidden champions in smart industry


ICER:   
Achterhoekse innovatiekracht in verleden, heden en toekomst

Langs het riviertje de Oude IJssel in het zuiden van de Achterhoek is rond het midden van de achttiende eeuw de industriële revolutie van Europa begonnen. Als je dit niet wist, dan ben je in goed gezelschap want het is een onbekend verhaal in de geschiedenis van de Achterhoek, van Nederland, van Europa.

Met kracht in de armen, vernuft in het hoofd, lef in het hart en jenever in de aderen lukte het om de Oude IJssel in te dammen, de “Ulftsche iezerhut” te bouwen en ijzeroer te gaan smelten. Zo startte de massaproductie van fijne waren, zoals kanonskogels, haardplaten, potten, pannen, ketels en kachels. Zonder overdrijven kan gesteld worden dat daarmee het lont was aangestoken in het kruitvat van het industriële tijdperk op het vaste land van Europa (in Engeland was deze revolutie al een tijdje bezig).
 

Ook nu staan we op de drempel van een geheel nieuw tijdperk, een nieuwe industriële revolutie. Laatst hoorde ik dat de hidden champions in smart industry zich vooral in de Achterhoek schuilhouden. Juist de Achterhoekse maakindustrie, met zijn eigenzinnige en daadkrachtige karakter, heeft het vermogen om wederom koploper te zijn.

Hidden champions in smart industry? Innoveren op zijn Achterhoeks:
“As wi-j ut now eerst us zo deejen… dan ziew doarnoa wel of wi-j ut toch anders doen.”


In ICER zie je de Achterhoekse innovatiekracht uit het verleden en van de toekomst.
Kom het meemaken!
Rob Immink
Kabinet "Uit de plaat"

Ook Maxima kreeg tekst en uitleg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten