donderdag 5 mei 2016

Kunst en innovatie kan dat samengaan?

Elke vorm van kunst is creëren en ontwikkelen. 

Als je jezelf als kunstenaar niet ontwikkelt zit je creatief gezien op dood spoor.

Een veelgehoorde vraag in de afgelopen twee jaar was:
 “Wat hebben jullie als vereniging van beroepskunstenaars BREEKijzer nu te zoeken in ICER?”


Meestal worden innovatie en kunst geassocieerd met mensen als Daan Roosegaarde, bedenker van allerlei innovatieve en technische hoogstandjes. De meeste leden van BREEKijzer zijn daar niet mee bezig, wel met zich ontwikkelen op hun eigen vakgebied. In Kunstenaarscollectief BREEKijzer zijn een grote diversiteit aan disciplines en een enorme schat aan kennis en ervaring bijeengebracht. Die kennis en vaardigheden wil een aantal leden dan ook graag uitdragen in workshops en cursussen.

Binnen ICER is een fantastische werkplaats gerealiseerd, waar allerlei technieken kunnen worden beoefend, zoals tekenen, schilderen, grafische technieken, emailleren, werken met klei en glazuren.
Maar je kunt er ook leren om beter te kijken naar kunst, zodat je ook je waardeoordeel leert onderbouwen en je niet blijft steken in uitroepen als “Oh die kleuren”, of “Dat kan mijn kleine broertje ook”.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat nog meer mensen, die zich verder willen ontwikkelen op het gebied van kunst en cultuur, de weg naar ICER vinden? Misschien helpt dit stukje daar een beetje bij.

Kunst verandert de wereld, zonder kunst reed een ieder in dezelfde auto en hadden alle vrouwen en mannen hetzelfde uniform aan. Kunst maakt in het leven het onderscheid.

Hans Sennema


Geen opmerkingen:

Een reactie posten